Hur man minskar försörjningskedjans kostnader i inflationstider

15.09.2022

Nu, i inflationstider, är det viktigare än någonsin att se över leveranskedjans kostnader. Minitab har verktygen som hjälper er att enkelt undersöka och minska er kostnader, utan att behöva kompromissa med kvalitet eller kundnöjdhet.

 Minitabs Supply Chain Module erbjuder en användarvänlig, guidad dataanalys med möjligheten att förbättra KPI:er som cykeltid, lager, leverans, kvalitet, lönsamhet och kostnader.

Fraktkostnad per enhet

Många företag spårar fraktkostnaden per enhet, vilket helt enkelt är de totala fraktkostnaderna delat med antalet levererade enheter. Det finns många faktorer som kan minska denna kostnad. Vissa företag har arbetat med rederier och partners för att uppnå win-win-win-situationer. Ge följande en fundering: ·

  • Kan ni konsolidera små försändelser? Eller åtminstone hålla volymen jämn genom att hitta en partner och gruppera era försändelser?·
  • Kan ni minska er dunnage ännu mer? Hör med era transportörer ifall de har några värdefulla idéer.·
  • Packas era pallar effektivt? Finns det utrymme för förbättringar?·
  • Går det att välja upphämtning av försändelser utanför öppettiderna och därmed möjligheten att spara upp till 30 %. 

Minitabs Supply Chain Module tillhandahåller verktyg för att undersöka vad fraktkostnaden per enhet är. Ett korrelogram ger er möjligheten att undersöka kontinuerliga faktorer så som fraktkostnad, tid för att lasta en försändelse, lastvikt och stuvningsvikt.

Du kan också skapa en värmekarta för att undersöka kategoriska faktorer som produkt, fraktbolag, schemalagda hämtningstider och om ni har ett fraktavtal eller fraktincitament.

Var noga med fraktberäkningen

Dessutom bör ni vara noggranna med att kontrollera er fraktberäkning (om ni inte redan gör detta). Företag rapporterar frekventa fel såsom felaktiga viktavgifter, felaktiga fraktklasskoder, dubbletter av fakturor samt förbisedda rabatter. Detta är värt att kolla upp!

Minitabs Supply Chain Module tillhandahåller många verktyg för att enkelt kunna undersöka fraktberäkningen. Att göra ett Pareto-diagram över fraktberäkningsfel är en bra utgångspunkt. För den som vill göra en mer komplicerad analys finns möjligheten att använda sig av ett CART-klassificeringsträd. Detta är två exempel av många verktyg som Minitab erbjuder för att kunna undersöka, kommunicera och minska fel i fraktberäkningen.

Kontakta NORSYS för mer info om hur ni kan minska era kostnader med hjälp av Minitabs programvaror.