Är du redo för trick or treat? Minitab får fram ditt rekommenderade sockerintag.

27.10.2022

Halloween närmar sig med stormsteg. Enligt statistisk från amerikanska National Retail Federation planerar 69% av den amerikanska befolkningen att fira Halloween samt spendera $100 på godsaker och tricks. Är du ute och godisshoppar i sista sekund? Här är en lista över de 5 mest populära godissorterna att dela ut till små monstren som kommer och knackar på.

Och naturligtvis borde vi se över vår dagliga godiskonsumtion så att den matchar gränserna för rent sockerintag mot vad Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar.

WHO's riktlinje säger att högst 10 procent av vårt kaloriintag ska komma från rena sockerarter och att vi kan uppnå ökade hälsofördelar genom att hålla siffran under fem procent. För den som redan är hälsomedveten borde detta inte vara några problem, men för den som letar efter mer anpassad förslag, har Minitab tagit fram en scatterplot i Minitab , som användbar referens.

2020 publicerade USDA sina kostråd senast. Bilaga 2 innehåller kaloriuppskattningar baserade på ålder, kön och aktivitetsnivå, avrundade till närmaste 200 kalorier. Om vi multiplicerar dessa nivåer med 0,05 får vi fram en uppskattning av olika personers rekommenderade sockerintag i kalorier. För att ändra det till gram, vilket vi hittar på godisetiketterna, har vi antagit att socker har 4 kalorier per gram.

Om vi nu skapar en standardgraf i Minitab får vi fram följande. Lägg märke till symbolerna som är ihoppackade längs varje rad:

I ärlighetens namn ser det lite dumt ut att trycka ihop alla dessa symboler för att visa en linje utan variation. Om vi byter till grafredigeringsläge och kan vi ordna detta på nolltid:

Utan symbolerna på grafen blir linjerna och skillnaderna mellan dem tydligare, speciellt när linjerna ligger närmast varandra under den tidiga fasen då människor växer snabbt.

Vill du lära dig hur du kan förbättra dina processer? Vi är redo att hjälpa till!

Avslutningsvis

Mycket visar alltså på att WHO:s riktilnje på mindre än 5 procent rent socker av det totala kaloriintaget är mindre än sockret i en burk läsk. Halloween kan alltså vara en förrädisk tid för den som vill begränsa sitt sockerintag.

Men vad kan vi göra om vårt lilla spöke eller troll får med sig mer godis hem än vad de vill eller behöver ha? Natalie Silverstein ger några förslag på hur godis i överflöd kan göra nytta för andra.